Αθήνα, 23-01-19 0:40  

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΣΡ
Απαντήσεις 2002
Διευκρινίσεις ΕΣΡ για την Οδηγία
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
FORUM
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διευκρινίσεις απο το ΕΣΡ για την Οδηγία 3/2006


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Προς όλους τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς
Αθήνα 20.9.2006
Α. Π. 15116

Θέμα: Διευκρινιστικά για την εφαρμογή της Οδηγίας 3/2006 του ΕΣΡ για την Ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της προεκλογικής περιόδου των κοινοτικών, δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών της 15ης και 22ης Οκτωβρίου 2006
Για την ορθότερη εφαρμογή της Οδηγίας 3/2006, η Ολομέλεια του ΕΣΡ κατά τη συνεδρίαση της 19.9.2006 αποφάσισε να γνωστοποιήσει προς τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς τις ακόλουθες διευκρινήσεις:

1. Η απαγόρευση προβολής υποψηφίου προσώπου ή συνδυασμού του άρθρου 2 παρ. 2 εδ. β’ της Οδηγίας ΕΣΡ 3/2006, αποσκοπεί αποκλειστικά στην αποφυγή της συγκεκαλυμμένης διαφημίσεως. Τούτο δε διότι πολιτική διαφήμιση επιτρέπεται μόνο για συνδυασμούς και υπό τις προϋποθέσεις της παραγράφου 6 του αυτού άρθρου.
2. Όσον αφορά τη διαφήμιση υποψηφίων νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων, εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση του άρθρου 3 παρ. 9 εδ. ε’ Ν. 1866/1989 (βλ. και άρθρο 2 παρ. 9 Οδηγίας ΕΣΡ 3/2006) εφόσον δεν έχει καταργηθεί ρητώς από μεταγενέστερη διάταξη νόμου. Η άποψη αυτή ενισχύεται και εκ του ότι ρητή μνεία της προβολής προεκλογικών μηνυμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα (και του συνυπολογισμού τους ως εκλογικών δαπανών) γίνεται στο άρθρο 6 του Ν. 3202/2002 που αφορά τους συνδυασμούς και όχι στο άρθρο 2 παρ. 2 του ίδιου νόμου που αφορά τους υποψήφιους νομαρχιακούς και δημοτικούς συμβούλους.
3. Κατά τη μετάδοση διαφήμισης συνδυασμού, δεν απαγορεύεται η μνεία του ονόματος του επικεφαλής ή η προβολή φωτογραφίας του.
4. Για την εφαρμογή της ισομερούς προβολής των υποψηφίων (άρθρο 2 παράγρ. 5 της Οδηγίας), όλοι οι σταθμοί είναι υποχρεωμένοι να γνωστοποιούν με κάθε πρόσφορο τρόπο και ιδιαίτερα δια του τοπικού τύπου ότι διαθέτουν χρόνο για τηn προβολή των υποψηφίων με τη συμμετοχή σε συζήτηση ή σε άλλου είδους εκπομπή. Η αποστολή της σχετικής πρόσκλησης θα πρέπει να γίνεται καταρχήν με τηλεομοιότυπο ή με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει ο σταθμός να αποδεικνύει ότι απέστειλε και ο παραλήπτης ότι παρέλαβε τη σχετική πρόσκληση. Εφόσον προσκληθείς συνδυασμός δεν ανταποκρίθηκε, θα πρέπει ο σταθμός να το αναφέρει κατά την ενημέρωση που αποστέλλει στο ΕΣΡ.
5. Δεν μπορεί να γίνει δεκτό αίτημα συνδυασμού για μη συμμετοχή συγκεκριμένων δημοσιογράφων τηλεοπτικού σταθμού κατά τη διάρκεια εκπομπής προεκλογικής προβολής, διότι παραβιάζει την αρχή της δημοσιογραφικής ευθύνης του σταθμού. Είναι διαφορετικό το ζήτημα εάν ο συνδυασμός επικαλείται σοβαρό προσωπικό κώλυμα (π. χ. ο δημοσιογράφος βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον υποψήφιο δήμαρχο). Ωστόσο, επειδή υπάρχει ενδεχόμενο η πρόσκληση προς τον υποψήφιο να είναι προσχηματική από την πλευρά του σταθμού, κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται μεμονωμένα.
6. Ως προς την αποστολή των στοιχείων στο ΕΣΡ ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της Οδηγίας 3/2006, σύμφωνα με τις κατωτέρω ειδικότερες διευκρινήσεις:
α. Η αποστολή των στοιχείων πριν από τη μετάδοση των εκπομπών μπορεί να γίνεται στην αρχή της εβδομάδος συγκεντρωτικά για όλες τις εκπομπές της εβδομάδος.
β. Εφόσον τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί πριν από τη μετάδοση των υπόψη εκπομπών διαφοροποιηθούν, τότε θα αποστέλλονται συγκεντρωτικά στο τέλος της κάθε εβδομάδας.

Ο Πρόεδρος του Ε. Σ. Ρ.
Ιωάννης Λασκαρίδης


GREEK RADIOS LIST: ON AIR
Το radio.gr επαναδημοσιεύει τον πιο πλήρη κατάλογο Ραδιοφωνικών Σταθμών της Ελλάδας.
 
 

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου που έγινε στην Αθήνα.

Μέλη του ΔΣ εξελέγησαν οι...


Συγκεντρώσεις σε ΣΚΑΪ και Υπουργείο Εργασίας και απεργία στις 15 Δεκεμβρίου 2010
Συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στα ΜΜΕ, μετά την απαράδεκτη προσπάθεια επιβολής μείωσης μισθών και κατάργησης των ΣΣΕ
στον όμιλο ΣΚΑΪ και τις απολύσεις από το ραδιόφωνο του «ΑNTΕΝΝΑ» και του «FREEDOM».


Η ΕΣΗΕΑ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα το βράδυ, αποφάσισε ομόφωνα:

1. Απαιτεί από την ιδιοκτησία του Ομίλου Αλαφούζου να αποσύρει αμέσως την πρότασή του προς τους εργαζόμενους στον ΣΚΑΪ ραδιόφωνο και ΣΚΑΪ TV να αποδεχθούν μείωση μισθών και ιδιαίτερα την πίεση για υπογραφή «ατομικών», τάχα, Συμβάσεων Εργασίας. Η τυχόν επιμονή σε αυτήν την πολιτική«Πωλητήριο» στο 1/3 της ΕΡΤ!
Το «statesmen.gr» είχε αποκαλύψει, από το καλοκαίρι κιόλας, τις πιέσεις που ασκούσαν οι ελεγκτές της τρόικας προς την Κυβέρνηση, για να προχωρήσει σε επώδυνη «χειρουργική επέμβαση» στην κρατική τηλεόραση. Και να διαμορφώσει το τοπίο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορέσει να παραχωρήσει σε ιδιώτες ακόμη και τη μια από τις 3 συχνότητες (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3), προκειμένου να καταστεί βιώσιμη και λειτουργική.Ενσωμάτωση της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων
Πραγματοποιήθηκε η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής Οδηγίας για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων (Π.Δ. 109/2010). Με μία πρώτη ματιά διαπιστώνει κανείς τις ακόλουθες βασικές αλλαγές:


Δηλώσεις Λασκαρίδη για ΑΘΗΝΑ TV
Κατά την ενημέρωση των συντακτών από τον Πρόεδρο του Ε.Σ.Ρ., κ. Ιωάννη Λασκαρίδη, τέθηκε από δημοσιογράφο το ερώτημα: έχει βγει προσφάτως μία απόφαση του Σ.τ.Ε., που λέει ότι οι Τοπικοί και οι Περιφερειακοί Σταθμοί λειτουργούν παράνομα. Τι μέλει γενέσθαι;


ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟ ΕΣΡ ΓΙΑ Β ΓΥΡΟ ΕΚΛΟΓΩΝ
Διευκρινιστικά για την ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της προεκλογικής περιόδου των επαναληπτικών εκλογών της Κυριακής 14.11.2010 – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ των Α.Π. 11132/05.11.10 και 11165/08.11.2010


Αλλαγή της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας ζητά η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ (Π.Ε.Ι.ΡΑ.Σ.).

 Αίτημα για αναθεώρηση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας απευθύνει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών προς τον αρμόδιο Υπουργό Τηλέμαχο Χυτήρη, προτάσσοντας το θέμα με την «Φυσιογνωμία του προγράμματος» που δημιουργεί προ...


Δικαίωση του STAR CHANNEL από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Δικαίωση του STAR CHANNEL και του Μετόχου της (ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ) από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που αποφάσισε ότι Οικονομικές Κυρώσεις μπορούν να επιβληθούν μόνον στο Μέσο και όχι στους Μετόχους αυτού!
( 22.10.2010 | 10:42:50 )Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρόστιμο του Star
Δεν πρέπει να επιβάλλονται τα πρόστιμα και στους μετόχους των τηλεοπτικών σταθμών. Τη θέση αυτή διατυπώνει το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. απαντώντας σε σχετικό προδικαστικό ερώτημα του ΣτΕ, για την επιβολή προστίμου ύψους 30.000 ευρώ στη Νέα Τηλεόρ...


ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Σαν «Καμπάνια Επιβίωσης» χαρακτηρίζεται η καλοκαιρινή κινητοποίηση από το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Με το μήνυμα αυτό ο γνωστός Οργανισμός ζητά από τα Ελληνικά ραδιόφωνα να βοηθήσουν στην επιβίωση του, αν το ...


ΠΑΛΙ ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΕΣΡ?
Τωρα τελευταία πολύ συχνά "πέφτει" το site του ΕΣΡ.
Κατα τ' άλλα πρέπει να το θεωρούμε και αξιόπιστο και να ενημερωνόμαστε απο 'κει και να ειμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ότι λέει εκεί μέσα, και να απειλούμαστε με πρόστιμα αν δεν δούμε κάτι στο αξιόπιστο site τους και, και, και... και να το χαίρονται.
Αραγε πόσο χρήσιμα μπορείνα είναι τα παρακάτω που γρ'αφει σήμερα στην πρώτη του σελίδα?ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε προκάλεσαν οι καταγγελίες του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για επιλεκτική απονομή δικαιοσύνης.


ΕΣΡ: ΣΤΗ ΜΙΣΗ ΧΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΡΚΟΙ
Η Ανεξάρτητη Αρχή (το ΕΣΡ) επέβαλε στη 19η συνεδρίαση του στις 22/06/10 μεταξυ άλλων τις παρακάτω ποινές: Στον Ρ/Σ GROOVY STATION, Νομού Χίου, το Ε.Σ.Ρ. επέβαλε την Κύρωση Σύστασης, διότι δεν πρέπει να εκπέμπει από δεύτερη συχνότητα.Για ...