Αθήνα, 28-02-21 23:43

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 

21-03-10  Συζητήσεις για τα δικαιώματα μετάδοσης μέσω Διαδικτύου
Συντονισμένη κίνηση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασαν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς των 27 κρατών-μελών, μέσω της EBU, προκειμένου να εξασφαλίσουν την έγκριση μετάδοσης του περιεχομένου που διαθέτουν και μέσω διαδικτύου, παρακάμπτοντας το ισχύον δαιδαλώδες -σε κάθε χώρα- πλαίσιο το οποίο ανεβάζει παράλληλα το κόστος σε απαγορευτικά ύψη.

Πρόκειται για αίτημα, το οποίο εάν εγκριθεί θα αλλάξει τις διαταραχθείσες -εδώ και κάποιο καιρό- «ισορροπίες» στο πεδίο της ψηφιακής μάχης των Μέσων, αναδεικνύοντας τους broadcasters εκ νέου στους ισχυρότερους όλων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ότι ο κατακερματισμός των κανόνων για τα δικαιώματα προβολής του ραδιοτηλεοπτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο εμποδίζει την ανάπτυξη των online υπηρεσιών.

Τα τηλεοπτικά

Για το θέμα των δικαιωμάτων ευρύτερα, τον επόμενο μήνα θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, προκειμένου να διερευνηθεί το κατά πόσο μπορεί να θεσπιστεί ένα πανευρωπαϊκό μοντέλο δικαιωμάτων, που θα επιτρέψει τη χρήση του οπτικοακουστικού περιεχομένου ταυτόχρονα στο σύνολο των 27 χωρών της Ε.Ε., αλλά και μέσα από διαφορετικές πλατφόρμες μετάδοσης.

Στο πλαίσιο αυτό οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, μέσω της EBU (στην οποία μετέχει και η ΕΡΤ , ζήτησαν με επίσημο αίτημά τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη, την επέκταση των δικαιωμάτων χρήσης του περιεχομένου τους, για ζωντανές μεταδόσεις και στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία εκτιμάται ότι θα υποστηριχθεί και από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αφού ουσιαστικά δίνει το ελεύθερο στους broadcasters να αξιοποιήσουν το περιεχόμενό τους (το οποίο τις περισσότερες φορές, παράγουν οι ίδιοι) σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Όπως υποστηρίζουν τα μέλη της EBU, για να γίνει αυτό με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται μια σειρά από άδειες (μουσικών, σκηνοθετών, ηθοποιών, άλλων εμπλεκομένων κ.λπ.) σε καθένα από τα 27 κράτη-μέλη, πράγμα το οποίο το καθιστά ουσιαστικά αδύνατο και βάζει τους broadcasters σε μειονεκτική θέση.

Μια άδεια για όλα

«Η ζήτηση για διαδικτυακό περιεχόμενο βαίνει ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη και το ισχύον πλαίσιο δεν δίνει τη δυνατότητα να περάσει το περιεχόμενο των εκπομπών και στο διαδίκτυο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της η Ινγκριντ Ντελτενρέ, γενική διευθύντρια της EBU. Ειδικότερα ζητείται να καταστεί εφικτή, μέσω μιας μόνο άδειας, η παραχώρηση δικαιωμάτων για την προβολή περιεχομένου σε διαφορετικές χώρες, κατά τα πρότυπα της καλωδιακής και της δορυφορικής τηλεόρασης. Επισημαίνεται ότι η άδεια αυτή ζητείται για κάθε χρήση του ψηφιακού περιεχομένου και για τη διαδικτυακή τηλεόραση, αλλά και για την mobile TV.

Αν εγκριθεί η πρόταση αυτή, ορθώνεται ένα σημαντικό εμπόδιο, τουλάχιστον επί του παρόντος, στα όποια σχέδια των εταιρειών τηλεπικοινωνιών (κινητών και διαδικτύου) για είσοδο με αξιώσεις στο χώρο του ραδιοτηλεοπτικού περιεχόμενου, ενώ αντίθετα ανοίγει άμεσα η πόρτα στους broadcasters για τη διαχείριση του -ελκυστικού και εμπορικού- περιεχόμενου τους και στις πλατφόρμες τηλεπικοινωνίας.

Η επίτροπος
Η αρμόδια για τα Ψηφιακά επίτροπος, Νέλι Κρους.

Το θέμα των δικαιωμάτων σε ευρύτερη βάση απασχολεί εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα την Ε.Ε. Λίγες εβδομάδες πριν, η αρμόδια για τα Ψηφιακά επίτροπος, Νέλι Κρους, τόνισε ότι η μη ύπαρξη κοινής πολιτικής για τα (πνευματικά, συγγενικά κ.ά.) δικαιώματα στην Ε.Ε., εμποδίζει μεταξύ άλλων και οποιαδήποτε προσπάθεια να υιοθετήσει η Επιτροπή μια αποτελεσματική ενιαία πολιτική κατά της πειρατείας.

Η επερχόμενη ισπανική προεδρία -η Ισπανία είναι μια από τις χώρες με σημαντική ραδιοτηλεοπτική βιομηχανία, στην οποία δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων και η MediaSet, εταιρεία του ιδιαίτερα δραστήριου και αποτελεσματικού στα θέματα αυτά Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι- έχει ήδη ενημερώσει ότι τόσο το ζήτημα της διαχείρισης των ψηφιακών δικαιωμάτων όσο και της εξάπλωσης του γρήγορου Ίντερνετ βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της. Επισημαίνεται ότι όσον αφορά τη μουσική η Ε.Ε., προχωρά προς την υιοθέτηση της φόρμουλας «συγχώνευσης όλων των δικαιωμάτων σε ένα».

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 

επιστροφή

GREEK RADIOS LIST: ON AIR
Το radio.gr επαναδημοσιεύει τον πιο πλήρη κατάλογο Ραδιοφωνικών Σταθμών της Ελλάδας.
 
 

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου που έγινε στην Αθήνα.

Μέλη του ΔΣ εξελέγησαν οι...


Συγκεντρώσεις σε ΣΚΑΪ και Υπουργείο Εργασίας και απεργία στις 15 Δεκεμβρίου 2010
Συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στα ΜΜΕ, μετά την απαράδεκτη προσπάθεια επιβολής μείωσης μισθών και κατάργησης των ΣΣΕ
στον όμιλο ΣΚΑΪ και τις απολύσεις από το ραδιόφωνο του «ΑNTΕΝΝΑ» και του «FREEDOM».


Η ΕΣΗΕΑ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα το βράδυ, αποφάσισε ομόφωνα:

1. Απαιτεί από την ιδιοκτησία του Ομίλου Αλαφούζου να αποσύρει αμέσως την πρότασή του προς τους εργαζόμενους στον ΣΚΑΪ ραδιόφωνο και ΣΚΑΪ TV να αποδεχθούν μείωση μισθών και ιδιαίτερα την πίεση για υπογραφή «ατομικών», τάχα, Συμβάσεων Εργασίας. Η τυχόν επιμονή σε αυτήν την πολιτική«Πωλητήριο» στο 1/3 της ΕΡΤ!
Το «statesmen.gr» είχε αποκαλύψει, από το καλοκαίρι κιόλας, τις πιέσεις που ασκούσαν οι ελεγκτές της τρόικας προς την Κυβέρνηση, για να προχωρήσει σε επώδυνη «χειρουργική επέμβαση» στην κρατική τηλεόραση. Και να διαμορφώσει το τοπίο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορέσει να παραχωρήσει σε ιδιώτες ακόμη και τη μια από τις 3 συχνότητες (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3), προκειμένου να καταστεί βιώσιμη και λειτουργική.Ενσωμάτωση της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων
Πραγματοποιήθηκε η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής Οδηγίας για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων (Π.Δ. 109/2010). Με μία πρώτη ματιά διαπιστώνει κανείς τις ακόλουθες βασικές αλλαγές:


Δηλώσεις Λασκαρίδη για ΑΘΗΝΑ TV
Κατά την ενημέρωση των συντακτών από τον Πρόεδρο του Ε.Σ.Ρ., κ. Ιωάννη Λασκαρίδη, τέθηκε από δημοσιογράφο το ερώτημα: έχει βγει προσφάτως μία απόφαση του Σ.τ.Ε., που λέει ότι οι Τοπικοί και οι Περιφερειακοί Σταθμοί λειτουργούν παράνομα. Τι μέλει γενέσθαι;


ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟ ΕΣΡ ΓΙΑ Β ΓΥΡΟ ΕΚΛΟΓΩΝ
Διευκρινιστικά για την ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της προεκλογικής περιόδου των επαναληπτικών εκλογών της Κυριακής 14.11.2010 – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ των Α.Π. 11132/05.11.10 και 11165/08.11.2010


Αλλαγή της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας ζητά η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ (Π.Ε.Ι.ΡΑ.Σ.).

 Αίτημα για αναθεώρηση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας απευθύνει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών προς τον αρμόδιο Υπουργό Τηλέμαχο Χυτήρη, προτάσσοντας το θέμα με την «Φυσιογνωμία του προγράμματος» που δημιουργεί προ...


Δικαίωση του STAR CHANNEL από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Δικαίωση του STAR CHANNEL και του Μετόχου της (ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ) από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που αποφάσισε ότι Οικονομικές Κυρώσεις μπορούν να επιβληθούν μόνον στο Μέσο και όχι στους Μετόχους αυτού!
( 22.10.2010 | 10:42:50 )Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρόστιμο του Star
Δεν πρέπει να επιβάλλονται τα πρόστιμα και στους μετόχους των τηλεοπτικών σταθμών. Τη θέση αυτή διατυπώνει το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. απαντώντας σε σχετικό προδικαστικό ερώτημα του ΣτΕ, για την επιβολή προστίμου ύψους 30.000 ευρώ στη Νέα Τηλεόρ...


ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Σαν «Καμπάνια Επιβίωσης» χαρακτηρίζεται η καλοκαιρινή κινητοποίηση από το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Με το μήνυμα αυτό ο γνωστός Οργανισμός ζητά από τα Ελληνικά ραδιόφωνα να βοηθήσουν στην επιβίωση του, αν το ...


ΠΑΛΙ ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΕΣΡ?
Τωρα τελευταία πολύ συχνά "πέφτει" το site του ΕΣΡ.
Κατα τ' άλλα πρέπει να το θεωρούμε και αξιόπιστο και να ενημερωνόμαστε απο 'κει και να ειμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ότι λέει εκεί μέσα, και να απειλούμαστε με πρόστιμα αν δεν δούμε κάτι στο αξιόπιστο site τους και, και, και... και να το χαίρονται.
Αραγε πόσο χρήσιμα μπορείνα είναι τα παρακάτω που γρ'αφει σήμερα στην πρώτη του σελίδα?ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε προκάλεσαν οι καταγγελίες του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για επιλεκτική απονομή δικαιοσύνης.


ΕΣΡ: ΣΤΗ ΜΙΣΗ ΧΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΡΚΟΙ
Η Ανεξάρτητη Αρχή (το ΕΣΡ) επέβαλε στη 19η συνεδρίαση του στις 22/06/10 μεταξυ άλλων τις παρακάτω ποινές: Στον Ρ/Σ GROOVY STATION, Νομού Χίου, το Ε.Σ.Ρ. επέβαλε την Κύρωση Σύστασης, διότι δεν πρέπει να εκπέμπει από δεύτερη συχνότητα.Για ...