Αθήνα, 01-03-21 0:33

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 

16-06-10  Διατάξεις για ραδιοτηλεοπτικά, διαφήμιση και διαδίκτυο - Νέες ρυθμίσεις και ισορροπίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης
 

 

 
Διατάξεις για ραδιοτηλεοπτικά, διαφήμιση και διαδίκτυο
Νέες ρυθμίσεις και ισορροπίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1830913

Συνολικό «ανακάτεμα της τράπουλας», στο χώρο των ραδιοτηλεοπτικών προωθεί σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση νομοσχεδίου, στο οποίο μεταξύ άλλων θα ρυθμίζονται και τα των αδειοδοτήσεων των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, στη νέα ψηφιακή εποχή.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Ιωάννης Λασκαρίδης: Θα καταργηθούν κάποιες παλαιές
            διατάξεις και θα δημιουργηθούν νέες.
Ιωάννης Λασκαρίδης: Θα καταργηθούν κάποιες παλαιές διατάξεις και θα δημιουργηθούν νέες.
Η κίνηση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου νομοθετικού έργου για το χώρο των ΜΜΕ που σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», αποβλέπει σε τρεις κατευθύνσεις: η πρώτη κατεύθυνση αφορά σε νέες ρυθμίσεις για τα ραδιοτηλεοπτικά εν όψει και ψηφιακής, η δεύτερη κατεύθυνση αφορά σε νέες ρυθμίσεις για το χώρο της διαφήμισης και η τρίτη κατεύθυνση αφορά σε πλαίσιο για τη ρύθμιση του χώρου του διαδικτύου.

Τα ραδιοτηλεοπτικά

Ειδικότερα για τον τομέα αυτό και όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, η κυβέρνηση προχωρεί με ταχείς ρυθμούς, με γνώμονα την πλήρη κωδικοποίηση των υφιστάμενων διατάξεων για το χώρο των ραδιοτηλεοπτικών. Στο πλαίσιο αυτό θα καταργηθούν κάποιες παλαιές διατάξεις και θα δημιουργηθούν νέες, με στόχο να υπάρχει ένα νέο κοινό σημείο αναφοράς βάσει του υφιστάμενου πλαισίου το οποίο θα αναπροσαρμόσει.

Οι αλλαγές θα αφορούν το σύνολο της νομοθεσίας για τα ραδιοτηλεοπτικά και ειδικότερα του νόμους 1866/1989, 2328/1995, 2644/1998, 2863/2000, 3166/2003, ν.3310/2005, 3592/2007, 3603/2007 καθώς και τα προεδρικά διατάγματα 213/1995, 310/1996, και 100/2000.

Στο πλαίσιο των αλλαγών γίνεται συζήτηση και για επανακαθορισμό των κριτηρίων αδειοδότησης, βάσει των οποίων θα αποδοθούν μετά από διαγωνιστική διαδικασία οι ψηφιακές άδειες στην τηλεόραση, καθώς και οι αναλογικές στο ραδιόφωνο.

Ο κ. Λασκαρίδης, καλούμενος να σχολιάσει το ενδεχόμενο αλλαγής, μεταξύ άλλων και των κριτηρίων αυτών, ανέφερε ότι για την αδειοδότηση, θα πρέπει σίγουρα να λαμβάνεται υπόψη το οικονομικό μέγεθος του σταθμού, αλλά και ο αριθμός των προσώπων που απασχολεί, σε συνδυασμό βέβαια και με την γενικότερη οικονομική του κατάσταση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι το Συμβούλιο έχει ήδη καταθέσει προτάσεις για όλα τα θέματα που αφορούν στα ΜΜΕ και τόνισε ότι κατά την τελευταία επίσκεψη των μελών της αρχής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή -την περασμένη Τρίτη-, του γνωστοποιήθηκε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην κατεύθυνση της παρουσίασης νέου πλαισίου.

Σχέδια υπό συζήτηση

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα τελικά από το αν θα φτάσουν να υιοθετηθούν οι εκτενείς αλλαγές ο οποίες εξετάζονται, καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση, επιθυμεί να φέρει εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων τους ιδιοκτήτες των ηλεκτρονικών μέσων.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα εντάσσονται και οι κινήσεις που αφορούν τον ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων, του οποίου η χαρτογράφηση σχεδιάζεται εκ νέου, υπό την πίεση βεβαίως και άλλων επιχειρηματικών κλάδων που προσβλέπουν στο πολυσυζητημένο ψηφιακό μέρισμα.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι νέο νομοθέτημα χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη των εμπλεκόμενων πλευρών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν νοείται και ως εκ τούτου στο προσεχές χρονικό διάστημα, θα γίνει ακόμα περισσότερο συγκεκριμένο το τι ακριβώς προωθείται.

Η διαφήμιση και ο χώρος του διαδικτύου

Με διαφορετικό νομοθέτημα, από το προαναφερθέν, θα ενσωματωθούν οι ρυθμίσεις της αναθεωρημένης Οδηγίας της ΕΕ, με τις οποίες εισάγονται οι νέοι τρόποι διαφημιστικής επικοινωνίας, όπως το product placement. Στο ίδιο νομοθέτημα θα ρυθμιστούν και τα των μεταδόσεων μέσω του διαδικτύου, σε μια προσπάθεια να μπουν κανόνες στην παροχή γραμμικού (απευθείας μετάδοσης οπτικοακουστικού προϊόντος) και μη γραμμικού τηλεοπτικού περιεχομένου. Στο εν λόγω σχέδιο ενδέχεται να ενταχθούν και οι νέες ρυθμίσεις για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης και η δημιουργία κεντρικού φορέα διαχείρισης με το σκοπό αυτό.

Παράλληλα με τρίτο νομοθέτημα, το οποίο πιθανότατα θα είναι προσάρτημα σε νομοσχέδιο άσχετο με τα ΜΜΕ, θα ρυθμιστούν τα του διαδικτύου βάζοντας νέους κανόνες στο χώρο και θέτοντας πλαίσιο για την προβολή από το διαδίκτυο.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

.

επιστροφή

GREEK RADIOS LIST: ON AIR
Το radio.gr επαναδημοσιεύει τον πιο πλήρη κατάλογο Ραδιοφωνικών Σταθμών της Ελλάδας.
 
 

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου που έγινε στην Αθήνα.

Μέλη του ΔΣ εξελέγησαν οι...


Συγκεντρώσεις σε ΣΚΑΪ και Υπουργείο Εργασίας και απεργία στις 15 Δεκεμβρίου 2010
Συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στα ΜΜΕ, μετά την απαράδεκτη προσπάθεια επιβολής μείωσης μισθών και κατάργησης των ΣΣΕ
στον όμιλο ΣΚΑΪ και τις απολύσεις από το ραδιόφωνο του «ΑNTΕΝΝΑ» και του «FREEDOM».


Η ΕΣΗΕΑ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα το βράδυ, αποφάσισε ομόφωνα:

1. Απαιτεί από την ιδιοκτησία του Ομίλου Αλαφούζου να αποσύρει αμέσως την πρότασή του προς τους εργαζόμενους στον ΣΚΑΪ ραδιόφωνο και ΣΚΑΪ TV να αποδεχθούν μείωση μισθών και ιδιαίτερα την πίεση για υπογραφή «ατομικών», τάχα, Συμβάσεων Εργασίας. Η τυχόν επιμονή σε αυτήν την πολιτική«Πωλητήριο» στο 1/3 της ΕΡΤ!
Το «statesmen.gr» είχε αποκαλύψει, από το καλοκαίρι κιόλας, τις πιέσεις που ασκούσαν οι ελεγκτές της τρόικας προς την Κυβέρνηση, για να προχωρήσει σε επώδυνη «χειρουργική επέμβαση» στην κρατική τηλεόραση. Και να διαμορφώσει το τοπίο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορέσει να παραχωρήσει σε ιδιώτες ακόμη και τη μια από τις 3 συχνότητες (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3), προκειμένου να καταστεί βιώσιμη και λειτουργική.Ενσωμάτωση της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων
Πραγματοποιήθηκε η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής Οδηγίας για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων (Π.Δ. 109/2010). Με μία πρώτη ματιά διαπιστώνει κανείς τις ακόλουθες βασικές αλλαγές:


Δηλώσεις Λασκαρίδη για ΑΘΗΝΑ TV
Κατά την ενημέρωση των συντακτών από τον Πρόεδρο του Ε.Σ.Ρ., κ. Ιωάννη Λασκαρίδη, τέθηκε από δημοσιογράφο το ερώτημα: έχει βγει προσφάτως μία απόφαση του Σ.τ.Ε., που λέει ότι οι Τοπικοί και οι Περιφερειακοί Σταθμοί λειτουργούν παράνομα. Τι μέλει γενέσθαι;


ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟ ΕΣΡ ΓΙΑ Β ΓΥΡΟ ΕΚΛΟΓΩΝ
Διευκρινιστικά για την ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της προεκλογικής περιόδου των επαναληπτικών εκλογών της Κυριακής 14.11.2010 – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ των Α.Π. 11132/05.11.10 και 11165/08.11.2010


Αλλαγή της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας ζητά η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ (Π.Ε.Ι.ΡΑ.Σ.).

 Αίτημα για αναθεώρηση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας απευθύνει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών προς τον αρμόδιο Υπουργό Τηλέμαχο Χυτήρη, προτάσσοντας το θέμα με την «Φυσιογνωμία του προγράμματος» που δημιουργεί προ...


Δικαίωση του STAR CHANNEL από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Δικαίωση του STAR CHANNEL και του Μετόχου της (ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ) από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που αποφάσισε ότι Οικονομικές Κυρώσεις μπορούν να επιβληθούν μόνον στο Μέσο και όχι στους Μετόχους αυτού!
( 22.10.2010 | 10:42:50 )Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρόστιμο του Star
Δεν πρέπει να επιβάλλονται τα πρόστιμα και στους μετόχους των τηλεοπτικών σταθμών. Τη θέση αυτή διατυπώνει το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. απαντώντας σε σχετικό προδικαστικό ερώτημα του ΣτΕ, για την επιβολή προστίμου ύψους 30.000 ευρώ στη Νέα Τηλεόρ...


ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Σαν «Καμπάνια Επιβίωσης» χαρακτηρίζεται η καλοκαιρινή κινητοποίηση από το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Με το μήνυμα αυτό ο γνωστός Οργανισμός ζητά από τα Ελληνικά ραδιόφωνα να βοηθήσουν στην επιβίωση του, αν το ...


ΠΑΛΙ ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΕΣΡ?
Τωρα τελευταία πολύ συχνά "πέφτει" το site του ΕΣΡ.
Κατα τ' άλλα πρέπει να το θεωρούμε και αξιόπιστο και να ενημερωνόμαστε απο 'κει και να ειμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ότι λέει εκεί μέσα, και να απειλούμαστε με πρόστιμα αν δεν δούμε κάτι στο αξιόπιστο site τους και, και, και... και να το χαίρονται.
Αραγε πόσο χρήσιμα μπορείνα είναι τα παρακάτω που γρ'αφει σήμερα στην πρώτη του σελίδα?ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε προκάλεσαν οι καταγγελίες του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για επιλεκτική απονομή δικαιοσύνης.


ΕΣΡ: ΣΤΗ ΜΙΣΗ ΧΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΡΚΟΙ
Η Ανεξάρτητη Αρχή (το ΕΣΡ) επέβαλε στη 19η συνεδρίαση του στις 22/06/10 μεταξυ άλλων τις παρακάτω ποινές: Στον Ρ/Σ GROOVY STATION, Νομού Χίου, το Ε.Σ.Ρ. επέβαλε την Κύρωση Σύστασης, διότι δεν πρέπει να εκπέμπει από δεύτερη συχνότητα.Για ...