Αθήνα, 07-02-23 0:48

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 

09-01-23  Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οπτικοακουστικών Μέσων: Δημοσίευση νέας Δωρεάν Έκθεσης σχετικά με Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων στην Ευρώπη.

Κατεβάστε εδώ το PDF αρχείο "Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων στην Ευρώπη - Έκδοση 2022"

Αυτή η νέα Έκθεση διαπιστώνει ότι:

- Ο Ευρωπαϊκός AV Κλάδος διαθέτει συνολικά 12.275 Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων, οι οποίες είναι διαθέσιμες ευρύτερα στην Ευρώπη (Μάιος 2022). Περίπου τα τρία τέταρτα αυτών είναι Γραμμικές Υπηρεσίες (9.080 τηλεοπτικά κανάλια) και το ένα τέταρτο είναι Μη Γραμμικές Υπηρεσίες (3.195 υπηρεσίες VOD και video-sharing πλατφόρμες).

- Η Ευρώπη περιλαμβάνει: ΕΕ των 27, Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Νορβηγία, Σερβία, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ουκρανία.

- Οι παίκτες των Η.Π.Α. αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες μη ευρωπαϊκές μητρικές εταιρείες AV Υπηρεσιών στην Ευρώπη. Περίπου ένα στα πέντε (19%) όλων των Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Καναλιών (εκτός της Τοπικής Τηλεόρασης) ανήκουν στις Η.Π.Α. και περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των Υπηρεσιών SVOD (38%) και TVOD (34%) στην Ευρώπη ανήκουν σε εταιρεία των Η.Π.Α. (για τις multi-country Υπηρεσίες SVOD και TVOD, ένας κατάλογος υπολογίζεται ως μία υπηρεσία).

- Οι παίκτες των Η.Π.Α. λειτουργούν πλήρως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εξυπηρετώντας πολλές ευρωπαϊκές αγορές. Η Walt Disney Company, για παράδειγμα, έχει μια εικονική ευρωπαϊκή παρουσία παντού, λειτουργώντας σε 45 ευρωπαϊκές τηλεοπτικές αγορές.

Για να χαρτογραφήσει τον συνεχώς μεταβαλλόμενο Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Κλάδο, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οπτικοακουστικών Μέσων, μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, δημοσίευσε μια νέα έκδοση της ετήσιας Έκθεσής του για τα Τηλεοπτικά Κανάλια και τις Υπηρεσίες Κατ' Απαίτηση (on-demand) στην Ευρώπη. Αυτή η Έκθεση – Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων στην Ευρώπη (Audiovisual Media Services in Europe) – συντάχθηκε από την Agnes Schneeberger, Αναλύτρια στο Τμήμα για την Πληροφόρηση της Αγοράς, του Παρατηρητηρίου.

Μία στις τέσσερις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων στην Ευρώπη είναι Υπηρεσία Κατ' Απαίτηση

Ο Ευρωπαϊκός Κλάδος Υπηρεσιών Οπτικοακουστικών Μέσων έχει διαμορφωθεί από την ανάπτυξη των μοναδικών εθνικών οικοσυστημάτων μέσων ενημέρωσης. Αυτή η ποικιλομορφία αντικατοπτρίζεται σε έναν Κλάδο που διαθέτει συνολικά 12.275 Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων, οι οποίες είναι διαθέσιμες στην ευρύτερη Ευρώπη (Μάιος 2022). Περίπου τα τρία τέταρτα αυτών είναι Γραμμικές Υπηρεσίες (9.080 Τηλεοπτικά Κανάλια) και το ένα τέταρτο είναι Μη Γραμμικές Υπηρεσίες (3.195 Υπηρεσίες VOD και Πλατφόρμες Κοινόχρηστου Video).

Το περιεχόμενο των Οπτικοακουστικών Υπηρεσιών στην Ευρώπη αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές μεταξύ Γραμμικών και Μη Γραμμικών Υπηρεσιών. Ενώ το τηλεοπτικό πρόγραμμα προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον θεματικό κατακερματισμό, οι Υπηρεσίες Κατ' Απαίτηση έχουν σαφή εστίαση στο περιεχόμενο των ταινιών και της τηλεοπτικής μυθοπλασίας.

Όσον αφορά στην ιδιοκτησία, η ευρωπαϊκή τηλεοπτική αγορά διαιρείται σε εκείνη του Δημόσιου Τομέα με Γενικό κυρίως Πρόγραμμα, διαθέσιμο στα δίκτυα Ψηφιακής Επίγειας Τηλεόρασης (DTT) και σε εκείνη του Ιδιωτικού Τομέα που έχει επεκταθεί σε Θεματικά Καλωδιακά και Δορυφορικά Κανάλια. Σχεδόν όλες οι Υπηρεσίες Κατ' Απαίτηση ανήκουν σε Ιδιώτες (κατά 97%). Και τα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης έχουν εισέλθει στην αγορά, προσφέροντας ως επί το πλείστον κάλυψη του Γραμμικού Προγράμματός τους. Μία στις πέντε Δημόσιες Υπηρεσίες Κατ' Απαίτηση παρέχεται Επί Πληρωμή, για παράδειγμα η Διεθνής Έκδοση του BBC iPlayer.Παίκτες των Η.Π.Α. δεσπόζουν στην Ευρωπαϊκή Τηλεόραση και στον Κλάδο Κατά Απαίτηση

Οι Μη Ευρωπαίοι Παίκτες έχουν αποκτήσει ισχυρή βάση στην ευρωπαϊκή AV αγορά. Ένας στους τέσσερις από τους 50 κορυφαίους Τηλεοπτικούς Ομίλους και περισσότερο από το ένα τρίτο των κορυφαίων 50 Ομίλων για Υπηρεσίες Κατ' Απαίτηση ανήκει σε Μη Ευρωπαϊκή Μητρική Εταιρεία.

Οι Παίκτες από τις Η.Π.Α. αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ομάδα Μη Ευρωπαϊκών Μητρικών Εταιρειών AV Υπηρεσιών στην Ευρώπη. Περίπου ένα στα πέντε (19%) όλων των Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Καναλιών (εκτός της Τοπικής Τηλεόρασης) ανήκουν στις Η.Π.Α. και περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των Υπηρεσιών SVOD (38%) και TVOD (34%) στην Ευρώπη ανήκουν σε Αμερικανική Εταιρεία.

Οι Παίκτες από τις Η.Π.Α. λειτουργούν πλήρως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εξυπηρετώντας πολλές ευρωπαϊκές αγορές. Η Walt Disney Company, για παράδειγμα, έχει μια εικονική ευρωπαϊκή παρουσία παντού, λειτουργώντας σε 45 Ευρωπαϊκές Τηλεοπτικές Αγορές.

Όσον αφορά στους κόμβους εγκατάστασης τους, οι Πανευρωπαϊκοί Παίκτες χρησιμοποιούν διαφορετικές στρατηγικές. Το Netflix, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί μία κεντρική στρατηγική με μία μόνον χώρα εγκατάστασης, από όπου στοχεύει τις Ευρωπαϊκές αγορές. Η στρατηγική βασικών κόμβων χρησιμοποιείται από το BBC, όπου συνήθως ένας μικρός αριθμός χωρών χρησιμεύει ως βάση για τη στόχευση διαφόρων Εθνικών αγορών. Η AT&T, αντίθετα, εφαρμόζει αποκεντρωμένη στρατηγική, όπου ένας μεγαλύτερος αριθμός κόμβων εγκαταστάσεων εξυπηρετεί τις Ευρωπαϊκές αγορές.

επιστροφή

GREEK RADIOS LIST: ON AIR
Το radio.gr δημοσιεύει τον πιο πλήρη κατάλογο Ραδιοφωνικών Σταθμών της Ελλάδας, που περιλαμβάνει ακόμα κι αυτούς που είναι πλεον ιστορία.
 
 

Μ. Κάτσης & Α. Γκαρά για τον υπό διαβούλευση Κώδικα Δεοντολογίας Οπτικοακουστικών και Ραδιοφωνικών Μέσων ΕΣΡ.
Ο κώδικας δεοντολογίας που παρουσιάστηκε σήμερα από το ΕΣΡ προς διαβούλευση αποτελεί μνημείο απόπειρας, συσκότισης, συγκάλυψης και ελέγχου της πληροφορίας. Οι διατάξεις του περνάνε «αλυσίδες» στην ενημέρωση και το προεδρικό διάταγμα το οποίο θα τις επικυρώσει - αφού λάβει πρώτα τις υπογραφές και τις ευλογίες των συναρμόδιων Υπουργών της καθεστωτικής κυβέρνησης Μητσοτάκη - απλά θα βάλει και τυπικά το «λουκέτο».


Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οπτικοακουστικών Μέσων: Δημοσίευση νέας Δωρεάν Έκθεσης σχετικά με Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων στην Ευρώπη.
Ένα στα πέντε Ιδιωτικά Τηλεοπτικά Κανάλια και περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των Υπηρεσιών SVOD και TVOD στην Ευρώπη ανήκουν σε Αμερικανική εταιρεία.


Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ μοιράζει 8 εκατομμύρια ευρώ στα μέλη της.
Ξεκίνησαν την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022 οι αποστολές εκκαθαρίσεων για τις πληρωμές των Ελλήνων δημιουργών και λοιπών δικαιούχων, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης διανομής δικαιωμάτων στην ιστορία της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ / Autodia.


Φορολογικά κίνητρα για τη διαφημιστική δαπάνη και το 2022 και 2023
Επεκτείνεται η προσαυξημένη έκπτωση διαφημιστικής δαπάνης και για το φορολογικό έτος 2023 2022 κατά 30% και αναστέλλεται ο Ειδικός Φόρος Τηλεόρασης στους παρόχους
περιεχομένου περιφερειακής εμβέλειας μέχρι το 2024.


Κώδικας Δεοντολογίας προγραμμάτων Ρ/Σ: Δημόσια διαβούλευση
Σε δημόσια διαβούλευση που λήγει στις 20/1/2023 βγήκε το Σχέδιο Κώδικα Δεοντολογίας Προγραμμάτων απο το ΕΣΡ το οποίο δημοσιεύει τα ακόλουθα:


Δικαιώματα ύψους 4,3 εκ. ευρώ μοιράζει στους δημιουργούς η ΕΔΕΜ.
Ανταποκρινόμενη με συνέπεια και προσήλωση στους σκοπούς ίδρυσης και λειτουργίας της, η  ΕΔΕΜ  θα μοιράσει στους δικαιούχους της στη Διανομή Δεκεμβρίου 2022 (Διανομή 2022 Β), δικαιώματα ύψους 4.288.000 ευρώ μικτά και 2.950.000 ευρώ καθαρά δικαιώματα, σημειώνοντας αύξηση 16,5% από την προηγούμενη διανομή δικαιωμάτων τον Ιούλιο 2022.


Με την υποστήριξη του 92,9 Kiss το Greek Santa s Village.
Με την υποστήριξη του 92,9 Kiss δημιουργήθηκε το Χωριό του Άη Βασίλη στα θέατρα Βράχων δήμων Βύρωνα και Δάφνης - Υμηττού, Από τις 7 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 8 Ιανουαρίου 2023.


Παράταση θητείας συσταθείσης Επιτροπής για ολοκλήρωση Σχεδίου Κώδικα Δεοντολογίας Οπτικοακουστικών και Ραδιοφωνικών Εμπορικών Ανακοινώσεων.

Έχοντας υπόψη:

1.    Το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος.

2.    Τον Ν. 2863/2000 «Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλ...


Νέο ΔΣ στην ΕΤΕΡ
Στις εκλογές της Ένωσης που διεξήχθησαν από το Σάββατο 26η έως και τη Δευτέρα 28η Νοεμβρίου 2022 σύμφωνα με το πρακτικό εκλογών και βάσει του Ν. 1264/1982, Άρθρο 12, παράγραφος 5 εκλέγονται κατά σειρά πλειοψηφίας αντιστοίχως:


ΕΣΡ: Έγκριση Μεταβίβασης Εταιρικών Μεριδίων Ρ/Φ Σταθμού ΗΛΕΚΤΡΑ FM 98.8 Ν. Κορινθίας.
Αλλάζει χέρια ο ΗΛΕΚΤΡΑ FM 98.8 Ν. Κορινθίας